‘In beweging’ is er gekomen vanuit een bijzonder idee over coaching. Non coaching eigenlijk. Dit vraagt enige toelichting. Jaren geleden maakte ik een prachtige fietstocht met mijn inspirator Harry de Schutter (zie ook talentportretten). Gezeten op een terras van de Abdij Val Dieu analyseerde hij achteloos de reden waarom ik succesvol was gestart als ZZP’er: ‘Je hebt een goede intuïtie, je bent creatief en je bent in staat om dat in actie om te zetten’. Het zijn fijne woorden. Voordat we op het terras aankwamen maakten we een fietstocht door een bewust gekozen landschap. Een landschap dat als metafoor van het leven gezien kan worden. We kwamen langs:

Met andere woorden: een prachtige tocht waarin met een beetje fantasie allerlei loopbaan- en levensthema’s te ontdekken zijn.

De kracht van metaforen
Een beeld of metafoor kan een krachtig instrument tot inzicht zijn. Je bekijkt een vraag of een probleem van op een afstand, door een andere lens. Daardoor zie je meer. Omdat het beeld niet rechtstreeks over jou gaat, is het ook minder bedreigend om op deze manier naar jezelf of de kwesties die spelen, te kijken. Andere hersengebieden worden aangesproken dan wanneer je zogenaamd rationeel nadenkt.

Op tocht gaan
Op verzoek organiseer ik een tocht langs de levens- en loopbaanpunten in een landschap. Meestal zal dat een wandeltocht zijn, individueel of in groep. Zo’n wandeltocht haalt mensen uit hun vertrouwde context en bestaande patronen. Dit kan een eerste beweging naar groei of verandering zijn.

Ik heb zelf een grote voorliefde voor het landschap van Nederlands en Belgisch Limburg, dat ik door en door ken. Wie me kent, weet dat ik graag fiets en hardloop in dat landschap. Maar de tochten kunnen overal in het land worden georganiseerd. Ze zijn ideaal in een coachingstraject of als betekenisvolle teamuitstap.